Stay Fresh satsar fossilfritt med sju Volvo FH LNG-bilar

Volvo Truck Center har levererat sju nya Volvo FG LNG-lastbilar till Stay Fresh Sweden AB. Lastbilarna kommer att drivas på 100% biogas för att minimera påverkan på miljön. Lastbilarna utgår från Göteborg och kör uppdrag för ICA till hela Västra Götaland och Värmland.

För Stay Fresh Sweden AB har fossilfria transporter varit en strategi ända sedan starten. Nu har man fått hem sju nya bilar som ska drivas med flytande biogas.

För Stay Fresh Sweden AB har fossilfria transporter varit en strategi ända sedan starten. Nu har man fått hem sju nya bilar som ska drivas med flytande biogas.

Hållbarhet sedan starten

För Stay Fresh är det viktigt med fordon med hög kvalitet som är bränslesnåla och körs på drivmedel som minimerar påverkan på miljön. Stay Fresh har kört fossilfritt ända sedan starten med HVO i tankarna, och körde från början även fler transporter med lägre miljöpåverkan på järnväg. I dag körs den existerande flottan antingen på HVO100 eller på biogas, båda dessa bränslen är helt fossilfria. De nya Volvolastbilarna använder HVO100 både till kylaggregaten samt till tankarna på lastbilen för tändning av gasen.

Fossilfria transporter

De 7 nya Volvo FH LNG-lastbilarna som körs helt på biogas används i uppdrag för ICA. De är stationerade i Göteborg och kör transporter till hela Västra Götaland och Värmland. De nya LNG-lastbilarna ersätter de tidigare HVO100-drivna lastbilarna som fanns i Göteborg.

– Vi valde Volvo för vi anser att det är det bästa alternativet på marknaden för gasdrivna fordon. Vi hade också mycket positiva tidigare erfarenheter från två Volvo FH LNG-lastbilar som vi investerade i förra hösten. Sedan är det också viktigt att vi har ett mycket bra samarbete med Volvos återförsäljare i Helsingborg, säger Håkan Landgren, VD för Stay Fresh.

Säkerhet och bra arbetsmiljö

För Stay Fresh är säkerhet och en bra arbetsmiljö för chaufförerna viktiga frågor. Bolaget satsar på komfort och arbetsmiljö för sina chaufförer. Bolaget är ISO-certifierat för kvalitet, miljö och arbetsmiljö, och är med i initiativet Fair Transport.

Alla de 7 nya lastbilarna är specificerade med aktivt säkerhetspaket, airbag och röda säkerhetsbälten.  Företaget har dessutom valt Volvo Dynamic Steering; VDS, på alla de nya lastbilarna. Håkan Landgren berättar att VDS är mycket uppskattat av chaufförerna.

– Det ger dem en mycket bra arbetsmiljö, det ska vara så enkelt som möjligt. VDS underlättar arbetet mycket för våra chaufförer.

Positiva erfarenheter av LNG

Utöver de positiva effekterna med VDS i chaufförernas dagliga arbete, berättar Håkan om andra positiva erfarenheter från de första LNG-lastbilarna i flottan. Från en viss tveksamhet i början blev det totala intrycket snabbt mycket positivt.

– Våra chaufförer upplever lastbilarna som mycket behagliga att köra, de går tystare, och har en riktigt bra arbetsmiljö. Bränsleekonomin har också levt upp till våra högt ställda förväntningar. En annan positiv och kanske lite oväntad effekt har blivit att chaufförerna är mer intresserade av eco-driving. Vi har dels erfarna chaufförer men satsar också på utbildning. Vi har uppföljning en gång i månaden och följer utvecklingen löpande. 

Fakta:

  • FH 6x2 jämnlastare med luftfjädring bak och hydrauliskt styrd löpaxel
  • 13 liters LNG-motor, 460 Hk med 2300 Nm
  • Volvo Dynamic Steering (VDS) med Personliga inställningar
  • Airbag och rött säkerhetsbälte, alkolås
  • Aktivt säkerhetspaket:
  • Kollisionsvarningssystem inkl. Aktiv farthållare (ACC) och nödbromssystem
  • Uppmärksamhetshjälp
  • Filbytesassistans Lane Changing Support (LCS)
  • Kylisolerade skåp samt bakgavellift från SKAB
  • Aggregat och temperaturövervakning från Thermo King

Related News

"Verkstan har kapacitet för fler LNG-lastbilar"

I takt med att antalet tankstationer för flytande gas (LNG) ökar, blir också antalet kunder som upptäcker fördelarna med det nya drivmedlet allt fler. På Volvo Truck Centers anläggning i Kungens Kurva är man redo att hjälpa till att hålla alla nya ...

Vi har fortsatt öppet

Vi tar situationen med Corona på stort allvar, och vi måste alla agera klokt och göra vårt bästa för att de transporter som samhället är beroende av kan fortsätta att utföras. Därför måste vi alla vara lite extra rädda om varandra.

...

Ny regionchef

Tobias Sigerstad är ny regionchef i Volvo Truck Center Region Öst från och med 1 augusti 2017. Tobias är en 42 år gammal västgöte med en gedigen bakgrund inom motorbranschen....