"Verkstan har kapacitet för fler LNG-lastbilar"

3 minuters läsning 3 minuters läsning

I takt med att antalet tankstationer för flytande gas (LNG) ökar, blir också antalet kunder som upptäcker fördelarna med det nya drivmedlet allt fler. På Volvo Truck Centers anläggning i Kungens Kurva är man redo att hjälpa till att hålla alla nya gasbilar rullande.

– Jag tycker det är spännande med ny teknik, så därför var det självklart för oss att vara tidigt ute med att lära oss ta hand om de nya fordonen, säger Kristofer Eklund, servicechef för Kungens Kurva.

– Verkstan har kapacitet för fler LNG-lastbilar, säger Kristofer Eklund, servicechef för Kungens Kurva.

– Verkstan har kapacitet för fler LNG-lastbilar, säger Kristofer Eklund, servicechef för Kungens Kurva.

Även om verkstan i Kungens Kurva invigdes för snart 20 år sedan är det en mycket modern fullserviceanläggning man kliver in i. Här finns allt och lite till. Som till exempel tvätthall, däckservice, skadereparation – liksom möjlighet att serva och reparera LNG-lastbilar. I Kurvan tar man i dagsläget hand om service och reparationer för tiotalet LNG-fordon. Först ut bland kunderna att investera i LNG-lastbilar var Dagab, vars bilar redan hunnit rulla i över ett år. Senast ut är Kyl- och frysexpressen, som nyligen tagit tre nya gaslastbilar i bruk.

När gasfordonen behöver servas sker det på en speciell plats i verkstan, som bland annat utrustats med förstärkt ventilation. Runtom sitter skyltar uppsatta, som tydligt talar om att ”här står ett gasfordon” och att man inte får vara för nära med annan verksamhet. 

 

Det är lite speciellt att tanka en lastbil med flytande gas, men i övrigt är det ingen större skillnad mot att köra diesellastbil.

Det är lite speciellt att tanka en lastbil med flytande gas, men i övrigt är det ingen större skillnad mot att köra diesellastbil.

– Det krävs en högre nivå av säkerhetstänk när man arbetar med gasfordon, och det gäller i ännu större utsträckning när det är flytande gas man har att göra med. Vi har ju sedan tidigare stor erfarenhet av att jobba med lastbilar som drivs med komprimerad gas (CNG), så steget till flytande gas känns som en spännande vidareutveckling, berättar Kristofer Eklund.

I samråd med bland annat Volvo Lastvagnar och Räddningstjänsten har man i Kungens Kurva tagit fram nya arbetsrutiner som gör att man kan hantera LNG-fordon på ett säkert sätt. Det viktigaste är att hela tiden ha koll på trycket i tanken. När fordonen står stilla ökar värmen i tanken och den flytande gasen expanderar och övergår till gasform. Det kan i förlängningen leda till att systemet evakuerar viss del av gasen. Denna arbetsrutin, och många fler har mekanikerna som arbetar med lastbilarna fått lära sig under en specialutbildning.

 – I dagsläget har vi i Kungens Kurva åtta mekaniker som genomgått den lärarledda utbildning som krävs för att få arbeta med LNG-lastbilar, och fler står på tur. Vi är taggade och väl förberedda på att ta hand om dessa fordon, och många fler därtill, avslutar Kristofer.

 

Kyl- och Frysexpressen Mälardalen AB är den senaste kunden i Kungens Kurva som investerat i fordon som drivs på flytande gas.

Kyl- och Frysexpressen Mälardalen AB är den senaste kunden i Kungens Kurva som investerat i fordon som drivs på flytande gas.

Volvo Truck Center har kapacitet att serva och reparera LNG-fordon i samtliga regioner där vi finns etablerade, i och kring storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Fakta LNG

Gasdrivna Volvo FH LNG ger en direkt minskning av koldioxidutsläppen med 20 procent*. Och möjligheten att köra på biogas innebär att utsläppsminskningen kan uppgå till hela 100 %. Den gasdrivna motorn bygger på Volvos toppmoderna D13K-motor. Resultatet är G13C-motorn, lika effektiv som en dieselmotor, och med samma serviceintervall, tillförlitlighet och prestanda.

Related News

Stay Fresh satsar fossilfritt med sju Volvo FH LNG-bilar

Volvo Truck Center har levererat sju nya Volvo FG LNG-lastbilar till Stay Fresh Sweden AB. Lastbilarna kommer att drivas på 100% biogas för att minimera påverkan på miljön. Lastbilarna utgår från Göteborg och kör uppdrag för ICA till hela Västra ...

Vi har fortsatt öppet

Vi tar situationen med Corona på stort allvar, och vi måste alla agera klokt och göra vårt bästa för att de transporter som samhället är beroende av kan fortsätta att utföras. Därför måste vi alla vara lite extra rädda om varandra.

...

Ny regionchef

Tobias Sigerstad är ny regionchef i Volvo Truck Center Region Öst från och med 1 augusti 2017. Tobias är en 42 år gammal västgöte med en gedigen bakgrund inom motorbranschen....